Podle starých legend se pampeliška zrodila z prachu, který rozvířil ohnivý vůz boha Slunce. Jméno dostala od nejznámějšího arabského lékaře Avicenny. Pojmenoval ji Taraxis, což znamená zánět oči. Souviselo to s tím, že pampeliškové mléko se v té době používalo právě k léčbě zánětu očí.

Těžko si představíme hezčí období roku, než když na jaře rozkvetou pampelišky. Celá krajina, ale i městské parky a zahrady dostanou nádherný žlutý koberec. Krása tohoto plevele je však spojena i s mimořádně léčivou hodnotou, proto všechny její části se sbírají a kořen se i prodává.Hořká chuť předurčuje pampelišku k léčbě trávicího traktu, zvláště jater. Zlepšuje i činnost žlučníku, slinivky břišní a střev. Snižuje krevní tlak, zlepšuje oběh krve, a tím i činnost srdce. Její všestranné, velmi dobré léčivé účinky se příznivě projevují také při revma, cukrovce, nemocech ledvin a obezitě. První jarní lístečky pampelišky přidáváme do salátů, které po dlouhé zimě dodávají tělu tak potřebné vitaminy.Chválu pampelišky ještě podtrhuje to, že je ú-plně neškodná, můžeme ji užívat i dlouhodobě. Jako u všech bylinek, velké dávky se však neprojeví zlepšením účinku.

VN:F [1.9.2_1090]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Komentáře receptu

Webdesign: Kabris|NET